Evenimente

Data începerii: 2019-12-26
Se desfăşoară la Biserica Ortodoxă din satul Culcea, comuna Săcălăşeni. Concertul are loc imediat după terminarea Sfintei Liturghii, în biserica ortodoxă Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Culcea. După cuvântul de deschidere al preotului paroh si al domnului primar, concertul de colinde este deschis de cei mai mici colindători urmat de grupuri vocale, coruri și ansambluri folclorice din comună sau chiar soliști cunoscuți. Anual evenimentul reunește atât localnicii cât și spectatori din împrejurimi într-un număr frumos, sărbătorile de iarnă fiind un prilej bun de a fi mai aproape unul de celălalt, familiile se reunesc fiind aproape și aceia care muncesc în străinătate sau într-un oraș mai îndepărtat.
Data începerii: 2020-01-01
În comuna Vaideeni are loc o manifestare culturală inedită, denumită „Balul oierilor”, prin intermediul căreia se încearcă păstrarea tradiţiilor populare ale ciobanilor din zonă. Ritualul se practică de peste un secol, iar localnicii se pot bucura de un frumos festival românesc, cu cântece şi dansuri populare. Tinerii din zonă folosesc acest prilej şi pentru a- şi căuta perechea, multe căsătorii încheindu- se după acest bal.
Data începerii: 2020-01-01
Se desfăşoară la Căminul Cultural din localitatea Coruia, comuna Săcălăşeni. Acest eveniment are drept scop păstrarea vie a unui obicei străvechi, păstrat cu drag din generație în generație feciorii şi fetele vin la joc îmbrăcați în port popular de sărbătoare, aducând cu ei bunătăţi culinare pregătite în casă şi aşezate cu mare grijă într-o „coşarcă”. Un moment important si de mare efect este “ţucatul ţâţânii” unde fetele și feciorii care se vor căsătorii în anul abia început sunt luaţi pe sus şi purtaţi pe braţe până la „ţâţâna” de la uşa pe care o sărută. Muzica şi voia bună rasună până dimineaţă.
Data începerii: 2020-01-06
Boboteaza încheie ciclul celor 12 zile ale sărbătorilor de iarnă care încep în Ajunul Crăciunului. În localitățile așezate pe malul unui râu, pe malul Dunării sau pe țărmul mării, se obișnuiește ca preotul, cu ocazia slujbei care se face acum, să arunce o cruce de lemn în apa foarte rece, uneori chiar înghețată, după care sar câțiva flacăi curajoși pentru a o aduce înapoi.

icon facebook Share

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor!
Pentru mai multe informatii despre cookie-uri puteti citi aici.

Se încarcă...